MDF, bútorlap, fafurnér, farostlemez

Az MDF szó jelentése: Middle Density Fiberboard - közepesen sűrű farostlemez.
Az MDF lap gyártása megegyezik a faforgácslapéval, de ennél a terméknél az alapanyag részecskenagysága sokkal apróbb, ezért a lap anyaga sokkal sűrűbb, nehezebb és homogénebb. Az MDF lapot főként a bútorajtók gyártásához használják, mert nehéz, viszont nagyon jól marható, alakítható, sőt hajlítható változata is van. Megmunkálhatósága a tömör fával azonos.
MDF: Nagy nyomáson préselik össze, ezért ez egy tömörebb, jobban megmunkálható, akár díszítő marással is ellátható, festhető anyagot kapunk. Hozzáértő kezekben, megfelelő bevonatokkal ezek az anyagok azonban a fával szinte egyenértékű termékekké válhatnak. A bútorgyártásra alkalmas fafajok viszonylag csekély mennyiségben állnak rendelkezésre, és ezen kivágott fáknak is csak a 30 – 40 % -a használható fel tömörfa bútoralkatrészek kialakítására. A maradék 60 – 70 % nagy része, illetve a kevésbé értékes fafajok kizárólag forgácslap illetve MDF lapok gyártására alkalmasak.
Fóliázott MDF: Anyaga a fent említett MDF, de a felületére műanyagot hőpréselnek. A fóliázással ugyanolyan hatás érhető el, mint a laminált lapoknál, bár a választék nem olyan mértékű.
Festett MDF: Megrendelő által választott színben festésre kerül. Ezzel a technikával sokféle változata érhető el az antikolt vagy magas fényű bútoroknak.
A színre festett bútorok alapját az MDF alkotja. A megfelelő formájú nyers MDF lapot alapos csiszolás után egy úgynevezett izoláló lakkréteggel látják el, ami a farostokat lezárja, és következő lakkréteg könnyen csiszolható alapjául szolgál. Az izoláló réteg után egy köztes fehér színű lakkréteg kerül, amit szintén egy alapos finom csiszolás követ. Azután kerül fel a végső színes vagy fehér fedőlakk. Magas fényű ajtólapok esetében a színes lakkrétegre több réteg magas fényű színtelen, rendkívül kemény lakkot hordanak fel.

MDF

Laminált lap, bútorlap, forgácslap

Alsó és felső része apróbb szemcséjű, melynek középső részébe nagyobb méretű faforgácsot préselnek. Az így kapott lap felülete sima és megfelelő keménységű lesz. A laminátum gyakorlatilag műgyantával átitatott többrétegű papír, amire valamilyen fának a rajzolatát vagy egy fantáziaszínt nyomtatnak. Főleg szekrénytestekhez, ritkábban frontokhoz használják.
Ennél az anyagnál nagyon fontos, hogy az élek megfelelően legyenek kezelve. 2 vagy 0,4 mm vastagságú ABS-el, vagy élléccel (esetleg élgumi) vonják be a látható elülső éleket. Összességében több százféle létezik. Csak sima felülettel készíthető, mert a bútorlapba nem lehet mintát belemarni.

Bútorlap

Furnérozott: Valódi faborítású bútorlap vagy MDF. Pácolni és lakkozni lehet, ezen felül a furnéranyag rajzolata, erezete befolyásolja a végeredményt. Elvileg minden fafajta színének megfelelő pác kikevertethető, és lakkból matt vagy fényes több erősségű is választható.
Ennél a megoldásnál a szekrénytestekhez forgácslapra, ajtólapok esetében MDF lapra egy vékony (0.6 -0.8 mm) faréteget ragasztanak, így a felhasználó a látható felületeken természetes fával találkozik. További előnye, hogy a ritkább egzóta fajok (úgy, mint: makassar, wenge, paliszander, szatíndió, indiai vadalma) nagyobb mennyiségben is elérhetőek (mivel a bútorgyártáshoz használt 3-4 cm vastag fapadlóból 40 -50 darab furnérlap jön ki).
A faforgácslapra a furnérterítéket egy nagyteljesítményű hő préssel kasírozzák rá. A furnérozott lapok látható front élei egy 2 mm vastag faléccel vannak bevonva.

Fa furnér

Farostlemez, és HDF


Világos barnaszínű, mint a neve is elárulja, a fa aprítékot rostjaira bontják és hasonlóan, mint a papírgyártásnál azt préselik sík lemezekké. általában 3 mm vastagságú és főként a szekrények hátlemezét alakítják ki belőle.
Újabb változata a HDF, szerkezete hasonló, csak ennek egyik oldala színes, így megközelítőleg azonos színű lehet a korpusszal.

Farostlemez