Lakberendezési tanácsok

Milyen bútort vegyek? Segítünk mindenben!

Az előszoba

Az otthon az élet középpontja, tevékenységek széles körének kell teret adnia az alvástól a főzésig, a mosástól a pihenésig. Ahhoz, hogy a mindennapi élet kényelmesen és olajozottan folyjon, otthonunknak minden téren kifogástalanul kell működnie.

Vegyük csak sorra, mire is gondolok valójában:

Életünk falak között zajlik, szobákban élünk, melyek hagyományosan a nevükben hordozzák rendeltetésüket.

Az előterek jelképes és gyakorlati szempontból egyaránt fontosak, bevezetnek a többi szobához. Ha nagyon keskeny, bezártság érzetet keltenek bennünk ezért óvakodjunk a túlzsúfolásától, ha elég tágas bátran kerülhetnek bele bútorok, ám egy szobához képest mégis inkább átjáró jellegű így korántsem biztos, hogy szívesen üldögélünk és pihenünk itt, ezért inkább dekoratív hatású bútordarabokat tegyünk bele.

Tanácsos itt visszafogott színeket használnunk, a sötét falszín és a díszes tapéta nyomasztó benyomást keltenek. Legjobb a világos, semleges szín, így nyugodtan akaszthatunk az előtérbe akár képeket is.

A padlóborítás legyen tartós és mosható: vegyük figyelembe lakásunk stílusát és jellegét, mielőtt az anyagról döntenénk. Legyünk tekintettel az előszobából nyíló helyiségek padlójának színére és anyagára, hogy elkerüljük a kirívó kontrasztokat.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy családi házat tudhatunk magunkénak, és esetleg tetőteres ez a ház, gyakori, hogy az előszobát a lépcső uralja, ez az első dolog, ami a látogatónak az érkezéskor a szemébe tűnik. A legtöbb ember számára a lépcső egy eszköz, hogy egyik szintről a másikra vigyen föl és le, és dekoratív szempontból beérik annyival, hogy időről időre újrafestik. De a modern, építész tervezte házakban a lépcső központibb szerepet kap, hatása egy műtárgyéval vetekszik. A kifejezetten mozgalmas lépcsők viszonylag ritkák, és annak az esélye, hogy a meglévőből ilyet formálhatunk, elég csekély, hacsak nem építjük át az egész lakást. A hagyományos lépcsők szinte nyelik a teret, helyszűke esetén kézenfekvő megoldás a csigalépcső.

A lépcsőfokokat burkolhatjuk, padlólappal, üveggel, fával és akár szőnyeggel, vagy esetleg gyékényszőnyeggel is. A faburkolat időtálló, kényelmes és roppant elegáns. A gyékényszőnyeg strapabíró és szemet gyönyörködtető, de kerüljük a túl kemény és merev szövésűeket, mert nehéz őket megfelelő méretűre vágni és zavaróan ropognak a talpunk alatt. A padlólapok szintén időtállóak, fontos azonban, hogy milyen a lépcső formája, a túlzottan feldarabolt lap nem szép látványt nyújt. Az üveg egy csodálatos anyag, de egyben kényes felület is, melyet nem mindenki szeret és mer bevállalni.

A konyha

A konyha fokozatosan hódított teret magának, az alagsorból fokozatosan emelkedett az őt megillető helyre. Ma már az egész család tartózkodásának egyik színtere, itt étkezünk, fogadjuk barátainkat, itt beszélgetünk és már-már a ház „szíve” lett.

Elsődleges szerepe funkcionális, összképe azonban sokat elárul személyiségünkről és az ételhez való viszonyunkról. Hisz a főzés az érzékek, a tapintás, a szaglás és látás ünnepe, mielőtt még a készétel az asztalra kerülne, és ízlelőbimbóink működésbe jönnének. Fontos, hogy a szakácsnak az étel elkészítésében épp annyi öröme legyen, mint a többieknek az étel elfogyasztásában.

Egy konyha megtervezése során nagyon sok mindent kell megoldani ahhoz, hogy a komfort, a kényelem és a higiénia, na meg természetesen a design egységes, harmónikus legyen.

Tradicionálisan a konyha két fajtáját különböztetjük meg. A hagyományos paraszti vagy vidékies, illetve a modern kor városias háztartásét, ezek szerkezetileg és szimbólumokban is különböznek.

A városi világ kezdi felfedezni a vidék, a provence-i világ jegyeit, vágyik a gyökerek felidézésére, vagy csak egyszerűen tetszik a természetessége, érzelmi töltöttsége.

Egy parasztház konyhájában a központi asztal nagy méretéből adódóan munkafelületként is szolgál, központi szerepe van, és meghitt hangulatot teremt a faliszekrényekkel, polcokkal, kredenccel. Természetesen egy ilyen konyha megfelelő környezetet és tágas tereket kíván.

Az ilyen típusú konyhák nosztalgikusak, de ez nem jelenti azt, hogy a modern gépeket, melyek a munkánkat könnyítik meg száműznünk kell. Érdekes hatást érhetünk el a régi és az új vegyítéséből adódó kontraszthatásokkal.

A modern konyhában a design már a rendet tükrözi, szinte sterillé válik. felszereltsége, esztétikuma sok esetben társadalmi szimbólumként is felfogható. Fontos jellemzője a beépítettség , a hely kihasználtság és a letisztult formavilág.

A hatékony konyha lelke a jó tervezés.

Formáját tekintve lehet U, L alakú vagy egysoros. Lehet zárt, nyitott vagy félig nyitott, amerikai típusú, sziget, mindegyiknek van jellemző beépítési szisztémája, formai és esztétikai követelménye.

A konyha a főzés, az alapanyag tárolásának és a test energiafeltöltésének tere.

Ezért a tervezés során három alapvető szempontot vegyünk figyelembe:

Hova kerüljön a mosogató, a tűzhely és a hűtő?

Ha ezen túl vagyunk a többit már nem nehéz logikusan elrendezni körülöttük. A mosogató hagyományos helye az ablak előtt van, ennek egyik oka a természetes fényforrás. Ebben az esetben azonban ügyeljünk arra, hogy a csapot úgy helyezzük el, hogy az ablak nyitható maradjon. A mosogatógép praktikus okokból a mosogató mellé kerüljön. A tűzhely elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy ne tegyük a készüléket szűk helyre, legyen a közelben egy felület, amire a forró edényt letehetjük. A mai konyhák alapfelszereltségébe tartozik a szagelszívó, a mikrohullámú sütő, és a kombinál hűtő. A tűzhely lehet önálló, vagy beépített. Ebben az esetben törekedjünk arra, hogy a sütő derékmagasságba kerüljön, sok hátfájástól kímélhetjük meg magunkat. A hűtő is lehet szabadon álló, vagy beépített, az utóbbinál ajtófront kerül az ajtajára, így teljesen beleolvad a környezetébe. A szagelszívónak is számos fajtája, formája található meg a kereskedelemben. Ennek kiválasztása során se feledkezzünk meg a praktikumról.

Fontos a megfelelő mennyiségű tároló hely kialakítása és már a tervezés során gondoljuk végig, hogy mit hová szeretnénk elhelyezni. Természetesen a méretek korlátozhatnak bennünket, ezeken nem tudunk változtatni, de törekedjünk a hatékonyságra, a funkcionalitásra. Mérlegeljük a beosztást, mielőtt leragadnánk a stílusbeli szempontoknál. A legjobb ebben az esetben az egyszerű vonalvezetés az átláthatóság.

Keressük az ötletes megoldásokat, de ne essünk végletekbe.

Az étkező

Az evés nem csupán a fizikai létfenntartás eszköze, az étkezés lehet egy társasági esemény, alkalom a családtagok és barátok számára az összejövetelre. Legyen a fő étkezés színtere bárhol a konyhában, a nappaliban vagy egy külön ebédlőben, mindannyian igényt tartunk olyan térre, ahol lazíthatunk, amely alkalmas arra, hogy különböző hangulatainknak és a különböző események céljainak megfeleljen.

Azokban az országokban, ahol a családi egység legmegbonthatatlanabb, az együtt étkezés szent dolog. A kérdés csak az, hol kerüljön rá sor?

Szerepe értelemszerű. Területileg a konyha mellett, vagy vele együtt jön létre, a hármas egység középső részeként.

Beszélhetünk hagyományos ebédlőről, mely egy különálló szoba, amit étkezésre használunk. A hagyományos ebédlőben zajló étkezéssel járó rend még mindig vonzó azok számára, akik meggyőződéssel vallják, hogy szoros összefüggés fedezhető fel a társadalmi összeomlás és a tévécsatornák között. Az evés legyen társasági alkalom és az élet minőségének javítását célzó tevékenység, nem csupán a tankolási folyamat. Ebben az esetben a szoba középpontja az étkezőasztal, melyet székek, esetleg a mai korra jellemző modern pad vesz körül. Ha a szoba mérete megengedi, akkor egy tálaló is szerepet kaphat. Stílusát tekintve, függetlenül attól, hogy el van, különítve a többi helységtől fontosnak tartom, hogy az egységesség jegyében alkalmazkodjon a többihez.

Az étkező asztal készülhet fából, furnérozott anyagból, fémből üveggel kombinálva, vagy esetleg kőből, betonból. természetesen a lakás egységéhez alkalmazkodva. Formáját tekintve lehet kerek, mely barátságosabb és demokratikusabb, hisz nincs asztalfő, és lehet szögletes. Persze ez a hely méretétől függ. Manapság a legtöbb asztalt zseniális szárnyakkal látják el, melyek segítségével a mérete az étkezők számától függően megváltoztatható. Ha az ebédlőasztal más célt is betölt, pl. kisgyerekek számára biztosít játszófelületet, akkor fölösleges, hogy műremek legyen. A székek kiválasztásánál, fontos a tisztántarthatóság, így ha lehetőségünk van rá, akkor bőrrel, vagy novolife-val kárpitozott székeket válasszunk. Mivel az étkezés több lépcsőből áll, ezért hosszabb időt töltünk a székeken ülve, így nem javaslom az ülőpárnás megoldást. Egy idő után fészkelődni kezd az ember, és akkor kényelmetlenné válik a kezelése. A székek kiválasztásakor vegyük figyelembe a család összetételét, hisz nem mindegy milyen súlya van az ülőalkalmatosságnak, és talán a legfontosabb széket csakis úgy vegyünk meg, ha ráültünk és kényelmesnek ítéltük meg.

A mai kor közkedvelt megoldása a konyha és étkező egy térben való elhelyezése, mely kiválóan alkalmas sietős családi reggelik és nyugalomban elköltött vacsorák elfogyasztására-, de van egy óriási hátránya: hivatalos vendégek számára aligha megfelelő. Rendkívüli szervezőerőt és tisztaságot igényel, hogy egy impozáns háromfogásos vacsorát abban a helyiségben szolgáljunk fel, amelyben elkészítettük- különösen akkor, ha az asztalt előzőleg munkafelületként használtuk.

Persze közismert a cinikus, ámde történelmileg igazolt nézőpont, miszerint talán a nyitott tér is afféle múló divat, amelytől hamarosan visszatérünk a formálisabb életvitelhez.

Bárhogyan érveljünk is, tanácsos, ha rugalmasan alakítjuk ki az étkezésre szánt területet. Ha arra szorítkozunk, hogy a konyhában étkezünk, ez nagyban függ attól, hogy megadjuk-e a módját: hogy a müzlivel teleszórt viaszosvászon helyett fehér abrosszal terítjük-e meg vacsorára az asztalt és feldíszítjük-e ennek megfelelően. A világítás fontos tényező a hangulat megteremtésében. Legyünk akármennyire is modernek az étkező helyét függesztetett lámpával jelöljük ki. Ez lehet textil ernyős, stílusát tekintve akár kristálycsillár, több ágú, króm, nikkelezett, aranyozott, üveg, kovácsoltvas, Tiffany, teljesen mindegy, az a fontos, hogy az asztal fölé helyezzük el.

Az étkező asztal dekorálása, mindig az évszaknak, vagy az alkalomnak megfelelő legyen.

Tegyünk említést a burkolatokról, mely lehet faparketta, laminált padló, hidegburkolat.

Az étkezés színtere lehet a terasz vagy a kert is. Még ha évente mindössze néhány hétig van erre lehetőség, a szabadtéri étkezés annyira kellemes, hogy megéri a fáradtságot, amit az erre alkalmas hely kialakítása igényel. Érdemes befektetnünk masszív, tartós kerti bútorokba. Ha valahányszor kedvünk szottyan a szabadban meginni a kávénkat, s ehhez előzetesen ki kell nyitnunk az összecsukható kerti bútort, ritkán fogjuk rászánni magunkat az elhatározásra.

A nappali

A nappali a legjobb és a legmodernebb tervezőknek és építészeknek is fejtörést okoz.

A forma és funkció egységét szem előtt tartva nagyobb örömüket lelik a fürdőszobák és konyhák megtervezésében, azon egyszerű oknál fogva, hogy mindkettő gondosan körülírható funkcióval rendelkezik.

De mi az, ami elengedhetetlen része az életnek?

A kikapcsolódás, akár egyedül, akár a család, a barátok körében. Hogy ellazítunk egy jó könyv társaságában, letelepedünk a tévé elé, gondolkodunk, álmodozunk, beszélgetünk, játszunk a gyerekekkel.

Manapság menedéknek tekintjük az otthonunkat, ahová a világ elől visszavonulhatunk, ahová a munka világát elárasztó stresszhelyzetek nem jutnak el hozzánk. A nappali legyen olyan helyiség, ahol teljességgel elengedhetjük magunkat, ugyanakkor olyan helyiség is legyen, ahol mások is otthonosan érzik magukat. Az a nagy kísértés azonban, hogy másokat elkápráztassunk, semmiképpen se emelkedjen az egyéni ízlés és kényelem fölé. Bárhogyan fejezzük ki önmagunkat – fehér falakkal, művészileg megkomponált krómnikkellel; faltól falig szőnyeggel, vagy csupasz felületekkel és nyomasztó antikvitásokkal: a berendezés sikere azon mérhető le, hogy szívesen töltjük-e ott a szabad időnket vagy sem.

Hogy lehet mindezt érvényre juttatni négy fal között?

A nappali megtervezésekor mérjük föl, mekkora tér áll rendelkezésünkre, vegyük figyelembe az építészeti sajátosságait, s induljunk ki ebből, ahelyett hogy a dekoratív stílusról kialakított ködös elképzeléseinket próbálnánk meg áttenni a gyakorlatba. Tisztáznunk kell, hogy mit várunk a helyiségtől – meleg legyen és barátságos vagy világos és tágas, nappal akarjuk használni vagy este. Semmi értelme átvenni mások ötleteit, hisz nem vagyunk egyformák, mások a szükségleteink és különböző az ízlésünk is. Mindig a saját életvitelünk legyen számunkra a kiindulópont, őszintén mérjük fel, hogy mire van szükségünk.

Sajnos elég sokszor látjuk azt, hogy a helyszűke miatt egyes tevékenységek beépülnek a nappaliba, azzal szerves egységet alkotva, már-már nem is tudjuk, hogy mi az eredeti rendeltetése a szobának. A nappali a kényelem szigete, esetleg egybenyitva a terasszal, idilli képet nyújt a pihenni, olvasni vágyónak, a nagy süppedős kanapéban vagy fotelban heverészve. A komfortérzetet fokozhatjuk a meleg színekkel, a megfelelő padlóburkolatok kiválasztásával, a textilekkel és a több funkciós megvilágításokkal, valamint a kiegészítőkkel, mint például a kandallóval. A szellemi tevékenység és a szórakozás egyaránt itt folyik. Az információs eszközök, a televíziózás, a hifi is itt kap helyet.

Vegyük sorba a berendezési tárgyakat: Az ülőgarnitúrát úgy helyezzük el, hogy megkönnyítse a társalgást és lehetővé tegye mindenki számára a kellemes közérzetet. A méret kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az helyiség méretét, hisz lehet ez egy hagyományos 3 személyes kanapé 2 fotellel, vagy adott esetben 2 db 3 személyes kanapé, vagy a kisebb terekben jól alkalmazható sarokgarnitúra. Szándékosan nem említettem a 2 személyes kanapét, hisz ezt a méretet nem használjuk ki teljesen, hisz 2 személy csak akkor foglal helyet rajta, ha bizalmas kapcsolat van közöttük, kényelmesen csak 1 ember érz i jól magát rajta. Beszélgetés közben ugyanis mindenki szeret egész testével a partner felé fordulni, ezért nem jó, ha a bútorok akadályozzák a testbeszédet.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy kandalló a nappalinkban, arra törekedjünk, hogy az információs eszközök és a kandalló ne egy falsíkra kerüljön, a figyelmünket ne ossza meg. Gyakran megfeledkezünk a lerakó felületekről, ez kényelmetlenséget okoz, hisz ha eldobjuk magunkat a karosszékben újságot olvasni, máris szükségünk van valamire, amire egy csésze kávét, teát, vagy egy pohár bort lerakhatunk. Ezeket célszerű a kanapé vagy fotel mellé helyezni. A televízió elrejtése igen elterjedt az utóbbi években, hisz ez egy jó eszköz arra, hogy csak azokat a programokat nézzük, amelyekre valóban kíváncsiak vagyunk. Az önálló tévészekrény nem kelt jó hatást, jobban járunk, ha kombinált polcrendszerben helyezzük el. Minél kevesebb dolgot akar, az ember elöl hagyni, annál nagyobb helyre van szüksége a szekrényekben. A probléma abból adódik, hogy a falfelületeket elfoglalják az ablakok, az ajtók, a radiátorok és a kanapék. Célszerűbbek az alacsony szekrények, amelyek magassága nem haladja meg az ablakpárkányt. Az üvegpolc légiessé, könnyedebbé teszi a teret, akkor mutat igazán jól, ha kontraszthatásként nyers, rusztikus tárgyakat helyezünk el rajta. A gyűjtemények mindig magukban rejtik azt a veszélyt, hogy az ember úgy érzi magát a saját otthonában, mint egy kiállító teremben. A meg nem tört könyvsorok hangfogóként jól működnek, de könyvtár hatása miatt nyomasztóvá válik egy idő után, ezért javaslom, hogy a könyvsorok közé képeket, tárgyakat tegyünk, ezzel elejét vesszük ennek a hatásnak. A magasban elhelyezett rövid polcok igen praktikusak és gyerek biztosak lehetnek különleges tárgyak tárolására. Dekorációként érdemes különböző alakú és formájú üvegvázákat tartanunk. Kevésbé dekoratív, mint egy kerámia váza, de pont ezért bármelyik stílusba beleilleszthető. A burkolat helyes megválasztása igen fontos, hisz a legtöbb időt ebben a helyiségben töltjük. Gyakori tévhit, hogy ha padlófűtés van, a nappaliban az csak hidegburkolatot visel el. Ma már természetesen vannak parketták, amelyek szintén alkalmasak ehhez a fűtéstípushoz. Tény hogy a fát ápolni kell, jobban oda kell figyelni a használata során, de ennek is megvannak a trükkjei – nagyon jó szolgálatot tesz a filc a bútorok alján, hisz ezzel könnyebben mozgathatóak a bútorok, és a parkettát sem sértjük fel – és a fa természetességéből adódóan meleg, otthonos érzetet biztosít. Fontos kiegészítő a szőnyeg, melyet az ülőgarnitúra ölel körbe, ezzel kijelölve a társalgás színterét. A függöny legyen légiesen könnyed, fényáteresztő, hisz ez tágítja a teret meghagyva a kapcsolatot a kerttel. Ne használjunk súlyos, nehéz drapériákat.

A természetes fény mellett szükségünk van a jól megválasztott mesterséges megvilágításokra is. A nappaliban fontos, hogy legyen egy központi világítás, mely a nagy társasági események fontos szereplője. Emellett az esti tévézésnél, beszélgetésnél szerepet kap egy hangulatvilágítás, mely meghitté teszi a környezetet. A helyi megvilágítások szerepe is megnő, abban az esetben, ha olvasni szeretnénk, vagy ha egy-egy számunkra fontos tárgyat szeretnénk megvilágítani. Fontos, hogy mindezeket figyelembe véve alakítsuk ki a nappalinkat, felmérve a szokásainkat, az igényeinket.

A hálószoba

Az intim szféra legintimebb része. Ha a hálószoba mesélni tudna…

A családi fészek, a szexualitás „melegágya”. Nem csoda, hisz az itt folytatott cselekmények meghatározóak a társadalom és az egyén számára, a hálószoba a magánszféra.

Nem mindig volt ez így, a középkorig a világ szeme láttára zajlódtak az események, legfeljebb egy áttetsző drapériával, vagy baldachinnal függönyözték, homályosították el a belátást.

A XVIII. század körül különülnek el a helyiségek, és ekkor foglalja el méltó helyét, a pihenés, az alvás feltételeinek megfelelően.

Manapság a háló már nem olyan világtól elzárt terület, mint valaha, de kicsi a valószínűsége, hogy olyan, mindenki számára nyitott tereppé váljon, mint hajdanán.

Sokféle elmélet van a terek elrendezésére, ami függ az adott lakás területétől, elhelyezkedésétől, és a beépítési lehetőségektől. A hálószoba helyének megválasztása az új építésű házaknál könnyebb, a benapozási idő meghatározásának köszönhetően, de itt is elsődleges szempont az egyén szokáskultúrájának figyelembe vétele. E szerint az elmélet szerint testünk a nap ciklusaihoz igazodik, így reggel az első gyöngéd napsugarak hatására frissebben, több energiával feltöltve ébredünk.

Azok a hálószobák, amelyek kizárólag alvás célját szolgálják, sokszor értelmüket vesztik egy olyan korban, amikor a térkihasználás igen nagy jelentőséggel bír. Éppen ezért párosítják más funkciókkal, mint például dolgozószobával. A teret éjjel – nappal kihasználhatjuk, bár van, aki úgy tartja, hogy az elektromágneses kisugárzás miatt nem egészséges a hálószobában tárolni a számítógépet. Ahhoz sem fér kétség, hogy az elektromos iroda felszerelés vonzza a port és szennyezi a levegőt, vagy nem teremt kifejezetten egészséges légkört az alvás számára, de a szükségszerűség felülírja ezeket a szempontokat. Vannak, akik galériát építenek a hálóhely számára, ez nagy belmagasság esetén ideális megoldás, az átlagos belmagasságú városi házak esetében azonban nem célszerű. Egy átlagos hálószobában az ágyon kívül mást nem nagyon tudunk elhelyezni, ebben a térben. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van hely egy gardróbszekrény elhelyezésére, vagy esetleg egy külön gardróbszoba áll rendelkezésünkre. A pihentető alvást szolgálja az ágy megfelelő elhelyezése. Az ágyat úgy kell elhelyezni, hogy a lakója lássa azt, aki a szobába belép, s az ágy feje legyen rátolva valamelyik falra, ne lebegjen a térben.

A szoba középpontjában az ágy áll.

Ha valaki azt állítja, hogy az ágy a legfontosabb bútordarab, amelyet életünk során vásárolunk, nem biztos, hogy igaza van : a matrac a legfontosabb. Aki akár egyetlen éjszakát is töltött puha vagy göröngyös matracon, annak magától is lesz annyi esze, hogy a legjobbat vásárolja, amit megengedhet magának.

Mindez nem jelenti azt, hogy az ágyunknak jellegtelennek kell lennie. Készülhet fából, bútorlapból, fémből, műanyagból, boríthatjuk bőrrel, textillel a fejtámlát.

A modern „egészséges” hálószoba nemcsak a fizikai elvárásoknak kell, hogy megfeleljen, hanem a vizuális kívánalmaknak is. A XIX. század végén megszállottan higiéniapártiak lettek az emberek, és ennek következtében olyan bútorokat terveztek, amelyek mögött, alatt nem rekedhet meg a por, ma pedig a hálószobáról alkotott modern elképzelés valahol a skandináv és a mediterrán stílus között ingadozik – vagyis a csupasz felületeket, a libegő muszlinfüggönyöket és a ropogós fehér ágyneműt részesítik előnyben.

Alapjában véve az alvást a tisztasággal társítjuk, gondolatban épp ezért fektetünk olyan nagy hangsúlyt arra, hogy jó légkörben aludjunk. Ugyanakkor a hálószobának tagadhatatlanul van érzéki oldala is, amit egyesek igencsak hangsúlyozni igyekeznek.

Bizonyos színek különösen jól illenek a hálószobához, attól függően, hogy a reggeleket vagy az estéket töltjük benne szívesebben. A fehér mind a mai napig igen népszerű tiszta és romantikus eleganciájával, míg a sárga csodás lehetőséget ad arra, hogy a szoba napfényes hatást keltsen, még akkor is, ha odakinn borús az ég. Azok, akik hangsúlyozottan nem fogadják örömmel a napfelkeltét, és lényegében inkább este érzik magukat elemükben, a sötét színeket részesítik előnyben, melyek fokozzák a melegség és zártság légkörét.

Mindezeket a hatásokat megfelelő világítással is elérhetjük. Általános tendencia, hogy a szoba mennyezetére kerül egy lámpatest, és az ágy két oldalára 1-1 éjjeli lámpa.

Valójában a központi világításra nincs is szükség, helyette inkább a padlóra helyezzünk egy felfelé világító testet, ezzel is megalapozva a hangulatot. Az éjjeli lámpa szerepe megosztó, hisz nem mindegyik alkalmas olvasáshoz, leginkább csak a tájékozódás szerepét tölti be. A mennyezetről, vagy oldalfalról belógatott lámpa az éjjeliszekrény fölött megfelelő fényt tud nyújtani az olvasáshoz.

A hálószoba intimitását fokozza a textilek megjelenése, anyaga, és a mennyiség. Ez az a helyiség, amely kívánja a sok-sok anyagot, ezáltal válik „bujává”, hívogatóvá. A függöny és drapéria összhangja az ágytakaróval és a párnákkal elegánssá, megnyugtatóvá teszi a teret, így biztosítva a pihenést számunkra. Ez az a terület talán az egész házban, ahol a hosszúszőrű padlószőnyeg megengedett, sőt kifejezetten ajánlott, hisz puhasága, selymessége kellemes érzést nyújt akár reggel, amikor felébredve letesszük lábunkat a földre, és akkor is ha este meghittségre vágyunk.

Aki mindezt megosztotta Önnel:

Fazekasné Vágó Anna lakberendező

Telefon: 30/5755083

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.