Webáruház információ +36 20 259-66-65

Az étkező

media

Az evés nem csupán a fizikai létfenntartás eszköze, az étkezés lehet egy társasági esemény, alkalom a családtagok és barátok számára az összejövetelre. Legyen a fő étkezés színtere bárhol a konyhában, a nappaliban vagy egy külön ebédlőben, mindannyian igényt tartunk olyan térre, ahol lazíthatunk, amely alkalmas arra, hogy különböző hangulatainknak és a különböző események céljainak megfeleljen.

Azokban az országokban, ahol a családi egység legmegbonthatatlanabb, az együtt étkezés szent dolog. A kérdés csak az, hol kerüljön rá sor?

Szerepe értelemszerű. Területileg a konyha mellett, vagy vele együtt jön létre, a hármas egység középső részeként.

Beszélhetünk hagyományos ebédlőről, mely egy különálló szoba, amit étkezésre használunk. A hagyományos ebédlőben zajló étkezéssel járó rend még mindig vonzó azok számára, akik meggyőződéssel vallják, hogy szoros összefüggés fedezhető fel a társadalmi összeomlás és a tévécsatornák között. Az evés legyen társasági alkalom és az élet minőségének javítását célzó tevékenység, nem csupán a tankolási folyamat. Ebben az esetben a szoba középpontja az étkezőasztal, melyet székek, esetleg a mai korra jellemző modern pad vesz körül. Ha a szoba mérete megengedi, akkor egy tálaló is szerepet kaphat. Stílusát tekintve, függetlenül attól, hogy el van, különítve a többi helységtől fontosnak tartom, hogy az egységesség jegyében alkalmazkodjon a többihez.

Az étkező asztal készülhet fából, furnérozott anyagból, fémből üveggel kombinálva, vagy esetleg kőből, betonból. természetesen a lakás egységéhez alkalmazkodva. Formáját tekintve lehet kerek, mely barátságosabb és demokratikusabb, hisz nincs asztalfő, és lehet szögletes. Persze ez a hely méretétől függ. Manapság a legtöbb asztalt zseniális szárnyakkal látják el, melyek segítségével a mérete az étkezők számától függően megváltoztatható. Ha az ebédlőasztal más célt is betölt, pl. kisgyerekek számára biztosít játszófelületet, akkor fölösleges, hogy műremek legyen. A székek kiválasztásánál, fontos a tisztántarthatóság, így ha lehetőségünk van rá, akkor bőrrel, vagy novolife-val kárpitozott székeket válasszunk. Mivel az étkezés több lépcsőből áll, ezért hosszabb időt töltünk a székeken ülve, így nem javaslom az ülőpárnás megoldást. Egy idő után fészkelődni kezd az ember, és akkor kényelmetlenné válik a kezelése. A székek kiválasztásakor vegyük figyelembe a család összetételét, hisz nem mindegy milyen súlya van az ülőalkalmatosságnak, és talán a legfontosabb széket csakis úgy vegyünk meg, ha ráültünk és kényelmesnek ítéltük meg.

A mai kor közkedvelt megoldása a konyha és étkező egy térben való elhelyezése, mely kiválóan alkalmas sietős családi reggelik és nyugalomban elköltött vacsorák elfogyasztására-, de van egy óriási hátránya: hivatalos vendégek számára aligha megfelelő. Rendkívüli szervezőerőt és tisztaságot igényel, hogy egy impozáns háromfogásos vacsorát abban a helyiségben szolgáljunk fel, amelyben elkészítettük- különösen akkor, ha az asztalt előzőleg munkafelületként használtuk.

Persze közismert a cinikus, ámde történelmileg igazolt nézőpont, miszerint talán a nyitott tér is afféle múló divat, amelytől hamarosan visszatérünk a formálisabb életvitelhez.

Bárhogyan érveljünk is, tanácsos, ha rugalmasan alakítjuk ki az étkezésre szánt területet. Ha arra szorítkozunk, hogy a konyhában étkezünk, ez nagyban függ attól, hogy megadjuk-e a módját: hogy a müzlivel teleszórt viaszosvászon helyett fehér abrosszal terítjük-e meg vacsorára az asztalt és feldíszítjük-e ennek megfelelően. A világítás fontos tényező a hangulat megteremtésében. Legyünk akármennyire is modernek az étkező helyét függesztetett lámpával jelöljük ki. Ez lehet textil ernyős, stílusát tekintve akár kristálycsillár, több ágú, króm, nikkelezett, aranyozott, üveg, kovácsoltvas, Tiffany, teljesen mindegy, az a fontos, hogy az asztal fölé helyezzük el.

Az étkező asztal dekorálása, mindig az évszaknak, vagy az alkalomnak megfelelő legyen.

Tegyünk említést a burkolatokról, mely lehet faparketta, laminált padló, hidegburkolat.

Az étkezés színtere lehet a terasz vagy a kert is. Még ha évente mindössze néhány hétig van erre lehetőség, a szabadtéri étkezés annyira kellemes, hogy megéri a fáradtságot, amit az erre alkalmas hely kialakítása igényel. Érdemes befektetnünk masszív, tartós kerti bútorokba. Ha valahányszor kedvünk szottyan a szabadban meginni a kávénkat, s ehhez előzetesen ki kell nyitnunk az összecsukható kerti bútort, ritkán fogjuk rászánni magunkat az elhatározásra.

  • Sep 12, 2015
  • Hozzászólások: 0
Hozzászólások: 0
Nem találhatók hozzászólások
Hozzászólás

Az e-mail címed nem tesszük közzé. A kötelező mezőket csillag jelöli.*