Webáruház információ +36 20 259-66-65

A nappali

media

A nappali a legjobb és a legmodernebb tervezőknek és építészeknek is fejtörést okoz.

A forma és funkció egységét szem előtt tartva nagyobb örömüket lelik a fürdőszobák és konyhák megtervezésében, azon egyszerű oknál fogva, hogy mindkettő gondosan körülírható funkcióval rendelkezik.

De mi az, ami elengedhetetlen része az életnek?

A kikapcsolódás, akár egyedül, akár a család, a barátok körében. Hogy ellazítunk egy jó könyv társaságában, letelepedünk a tévé elé, gondolkodunk, álmodozunk, beszélgetünk, játszunk a gyerekekkel.

Manapság menedéknek tekintjük az otthonunkat, ahová a világ elől visszavonulhatunk, ahová a munka világát elárasztó stresszhelyzetek nem jutnak el hozzánk. A nappali legyen olyan helyiség, ahol teljességgel elengedhetjük magunkat, ugyanakkor olyan helyiség is legyen, ahol mások is otthonosan érzik magukat. Az a nagy kísértés azonban, hogy másokat elkápráztassunk, semmiképpen se emelkedjen az egyéni ízlés és kényelem fölé. Bárhogyan fejezzük ki önmagunkat – fehér falakkal, művészileg megkomponált krómnikkellel; faltól falig szőnyeggel, vagy csupasz felületekkel és nyomasztó antikvitásokkal: a berendezés sikere azon mérhető le, hogy szívesen töltjük-e ott a szabad időnket vagy sem.

Hogy lehet mindezt érvényre juttatni négy fal között?

A nappali megtervezésekor mérjük föl, mekkora tér áll rendelkezésünkre, vegyük figyelembe az építészeti sajátosságait, s induljunk ki ebből, ahelyett hogy a dekoratív stílusról kialakított ködös elképzeléseinket próbálnánk meg áttenni a gyakorlatba. Tisztáznunk kell, hogy mit várunk a helyiségtől – meleg legyen és barátságos vagy világos és tágas, nappal akarjuk használni vagy este. Semmi értelme átvenni mások ötleteit, hisz nem vagyunk egyformák, mások a szükségleteink és különböző az ízlésünk is. Mindig a saját életvitelünk legyen számunkra a kiindulópont, őszintén mérjük fel, hogy mire van szükségünk.

Sajnos elég sokszor látjuk azt, hogy a helyszűke miatt egyes tevékenységek beépülnek a nappaliba, azzal szerves egységet alkotva, már-már nem is tudjuk, hogy mi az eredeti rendeltetése a szobának. A nappali a kényelem szigete, esetleg egybenyitva a terasszal, idilli képet nyújt a pihenni, olvasni vágyónak, a nagy süppedős kanapéban vagy fotelban heverészve. A komfortérzetet fokozhatjuk a meleg színekkel, a megfelelő padlóburkolatok kiválasztásával, a textilekkel és a több funkciós megvilágításokkal, valamint a kiegészítőkkel, mint például a kandallóval. A szellemi tevékenység és a szórakozás egyaránt itt folyik. Az információs eszközök, a televíziózás, a hifi is itt kap helyet.

Vegyük sorba a berendezési tárgyakat: Az ülőgarnitúrát úgy helyezzük el, hogy megkönnyítse a társalgást és lehetővé tegye mindenki számára a kellemes közérzetet. A méret kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az helyiség méretét, hisz lehet ez egy hagyományos 3 személyes kanapé 2 fotellel, vagy adott esetben 2 db 3 személyes kanapé, vagy a kisebb terekben jól alkalmazható sarokgarnitúra. Szándékosan nem említettem a 2 személyes kanapét, hisz ezt a méretet nem használjuk ki teljesen, hisz 2 személy csak akkor foglal helyet rajta, ha bizalmas kapcsolat van közöttük, kényelmesen csak 1 ember érz i jól magát rajta. Beszélgetés közben ugyanis mindenki szeret egész testével a partner felé fordulni, ezért nem jó, ha a bútorok akadályozzák a testbeszédet.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy kandalló a nappalinkban, arra törekedjünk, hogy az információs eszközök és a kandalló ne egy falsíkra kerüljön, a figyelmünket ne ossza meg. Gyakran megfeledkezünk a lerakó felületekről, ez kényelmetlenséget okoz, hisz ha eldobjuk magunkat a karosszékben újságot olvasni, máris szükségünk van valamire, amire egy csésze kávét, teát, vagy egy pohár bort lerakhatunk. Ezeket célszerű a kanapé vagy fotel mellé helyezni. A televízió elrejtése igen elterjedt az utóbbi években, hisz ez egy jó eszköz arra, hogy csak azokat a programokat nézzük, amelyekre valóban kíváncsiak vagyunk. Az önálló tévészekrény nem kelt jó hatást, jobban járunk, ha kombinált polcrendszerben helyezzük el. Minél kevesebb dolgot akar, az ember elöl hagyni, annál nagyobb helyre van szüksége a szekrényekben. A probléma abból adódik, hogy a falfelületeket elfoglalják az ablakok, az ajtók, a radiátorok és a kanapék. Célszerűbbek az alacsony szekrények, amelyek magassága nem haladja meg az ablakpárkányt. Az üvegpolc légiessé, könnyedebbé teszi a teret, akkor mutat igazán jól, ha kontraszthatásként nyers, rusztikus tárgyakat helyezünk el rajta. A gyűjtemények mindig magukban rejtik azt a veszélyt, hogy az ember úgy érzi magát a saját otthonában, mint egy kiállító teremben. A meg nem tört könyvsorok hangfogóként jól működnek, de könyvtár hatása miatt nyomasztóvá válik egy idő után, ezért javaslom, hogy a könyvsorok közé képeket, tárgyakat tegyünk, ezzel elejét vesszük ennek a hatásnak. A magasban elhelyezett rövid polcok igen praktikusak és gyerek biztosak lehetnek különleges tárgyak tárolására. Dekorációként érdemes különböző alakú és formájú üvegvázákat tartanunk. Kevésbé dekoratív, mint egy kerámia váza, de pont ezért bármelyik stílusba beleilleszthető. A burkolat helyes megválasztása igen fontos, hisz a legtöbb időt ebben a helyiségben töltjük. Gyakori tévhit, hogy ha padlófűtés van, a nappaliban az csak hidegburkolatot visel el. Ma már természetesen vannak parketták, amelyek szintén alkalmasak ehhez a fűtéstípushoz. Tény hogy a fát ápolni kell, jobban oda kell figyelni a használata során, de ennek is megvannak a trükkjei – nagyon jó szolgálatot tesz a filc a bútorok alján, hisz ezzel könnyebben mozgathatóak a bútorok, és a parkettát sem sértjük fel – és a fa természetességéből adódóan meleg, otthonos érzetet biztosít. Fontos kiegészítő a szőnyeg, melyet az ülőgarnitúra ölel körbe, ezzel kijelölve a társalgás színterét. A függöny legyen légiesen könnyed, fényáteresztő, hisz ez tágítja a teret meghagyva a kapcsolatot a kerttel. Ne használjunk súlyos, nehéz drapériákat.

A természetes fény mellett szükségünk van a jól megválasztott mesterséges megvilágításokra is. A nappaliban fontos, hogy legyen egy központi világítás, mely a nagy társasági események fontos szereplője. Emellett az esti tévézésnél, beszélgetésnél szerepet kap egy hangulatvilágítás, mely meghitté teszi a környezetet. A helyi megvilágítások szerepe is megnő, abban az esetben, ha olvasni szeretnénk, vagy ha egy-egy számunkra fontos tárgyat szeretnénk megvilágítani. Fontos, hogy mindezeket figyelembe véve alakítsuk ki a nappalinkat, felmérve a szokásainkat, az igényeinket.

  • Sep 06, 2015
  • Hozzászólások: 0
Hozzászólások: 0
Nem találhatók hozzászólások
Hozzászólás

Az e-mail címed nem tesszük közzé. A kötelező mezőket csillag jelöli.*