
A konyha fokozatosan hódított teret magának, az alagsorból fokozatosan emelkedett az őt megillető helyre. Ma már az egész család tartózkodásának egyik színtere, itt étkezünk, fogadjuk barátainkat, itt beszélgetünk és már-már a ház „szíve” lett.
Elsődleges szerepe funkcionális, összképe azonban sokat elárul személyiségünkről és az ételhez való viszonyunkról. Hisz a főzés az érzékek, a tapintás, a szaglás és látás ünnepe, mielőtt még a készétel az asztalra kerülne, és ízlelőbimbóink működésbe jönnének. Fontos, hogy a szakácsnak az étel elkészítésében épp annyi öröme legyen, mint a többieknek az étel elfogyasztásában.
Egy konyha megtervezése során nagyon sok mindent kell megoldani ahhoz, hogy a komfort, a kényelem és a higiénia, na meg természetesen a design egységes, harmónikus legyen.
Tradicionálisan a konyha két fajtáját különböztetjük meg. A hagyományos paraszti vagy vidékies, illetve a modern kor városias háztartásét, ezek szerkezetileg és szimbólumokban is különböznek.
A városi világ kezdi felfedezni a vidék, a provence-i világ jegyeit, vágyik a gyökerek felidézésére, vagy csak egyszerűen tetszik a természetessége, érzelmi töltöttsége.
Egy parasztház konyhájában a központi asztal nagy méretéből adódóan munkafelületként is szolgál, központi szerepe van, és meghitt hangulatot teremt a faliszekrényekkel, polcokkal, kredenccel. Természetesen egy ilyen konyha megfelelő környezetet és tágas tereket kíván.
Az ilyen típusú konyhák nosztalgikusak, de ez nem jelenti azt, hogy a modern gépeket, melyek a munkánkat könnyítik meg száműznünk kell. Érdekes hatást érhetünk el a régi és az új vegyítéséből adódó kontraszthatásokkal.
A modern konyhában a design már a rendet tükrözi, szinte sterillé válik. felszereltsége, esztétikuma sok esetben társadalmi szimbólumként is felfogható. Fontos jellemzője a beépítettség , a hely kihasználtság és a letisztult formavilág.
A hatékony konyha lelke a jó tervezés.
Formáját tekintve lehet U, L alakú vagy egysoros. Lehet zárt, nyitott vagy félig nyitott, amerikai típusú, sziget, mindegyiknek van jellemző beépítési szisztémája, formai és esztétikai követelménye.
A konyha a főzés, az alapanyag tárolásának és a test energiafeltöltésének tere.
Ezért a tervezés során három alapvető szempontot vegyünk figyelembe:
Hova kerüljön a mosogató, a tűzhely és a hűtő?
Ha ezen túl vagyunk a többit már nem nehéz logikusan elrendezni körülöttük. A mosogató hagyományos helye az ablak előtt van, ennek egyik oka a természetes fényforrás. Ebben az esetben azonban ügyeljünk arra, hogy a csapot úgy helyezzük el, hogy az ablak nyitható maradjon. A mosogatógép praktikus okokból a mosogató mellé kerüljön. A tűzhely elhelyezésekor figyeljünk arra, hogy ne tegyük a készüléket szűk helyre, legyen a közelben egy felület, amire a forró edényt letehetjük. A mai konyhák alapfelszereltségébe tartozik a szagelszívó, a mikrohullámú sütő, és a kombinál hűtő. A tűzhely lehet önálló, vagy beépített. Ebben az esetben törekedjünk arra, hogy a sütő derékmagasságba kerüljön, sok hátfájástól kímélhetjük meg magunkat. A hűtő is lehet szabadon álló, vagy beépített, az utóbbinál ajtófront kerül az ajtajára, így teljesen beleolvad a környezetébe. A szagelszívónak is számos fajtája, formája található meg a kereskedelemben. Ennek kiválasztása során se feledkezzünk meg a praktikumról.
Fontos a megfelelő mennyiségű tároló hely kialakítása és már a tervezés során gondoljuk végig, hogy mit hová szeretnénk elhelyezni. Természetesen a méretek korlátozhatnak bennünket, ezeken nem tudunk változtatni, de törekedjünk a hatékonyságra, a funkcionalitásra. Mérlegeljük a beosztást, mielőtt leragadnánk a stílusbeli szempontoknál. A legjobb ebben az esetben az egyszerű vonalvezetés az átláthatóság.
Keressük az ötletes megoldásokat, de ne essünk végletekbe.

A nappali
Az e-mail címed nem tesszük közzé. A kötelező mezőket csillag jelöli.*