Webáruház információ +36 20 259-66-65

A hálószoba

media

Az intim szféra legintimebb része. Ha a hálószoba mesélni tudna…

A családi fészek, a szexualitás „melegágya”. Nem csoda, hisz az itt folytatott cselekmények meghatározóak a társadalom és az egyén számára, a hálószoba a magánszféra.

Nem mindig volt ez így, a középkorig a világ szeme láttára zajlódtak az események, legfeljebb egy áttetsző drapériával, vagy baldachinnal függönyözték, homályosították el a belátást.

A XVIII. század körül különülnek el a helyiségek, és ekkor foglalja el méltó helyét, a pihenés, az alvás feltételeinek megfelelően.

Manapság a háló már nem olyan világtól elzárt terület, mint valaha, de kicsi a valószínűsége, hogy olyan, mindenki számára nyitott tereppé váljon, mint hajdanán.

Sokféle elmélet van a terek elrendezésére, ami függ az adott lakás területétől, elhelyezkedésétől, és a beépítési lehetőségektől. A hálószoba helyének megválasztása az új építésű házaknál könnyebb, a benapozási idő meghatározásának köszönhetően, de itt is elsődleges szempont az egyén szokáskultúrájának figyelembe vétele. E szerint az elmélet szerint testünk a nap ciklusaihoz igazodik, így reggel az első gyöngéd napsugarak hatására frissebben, több energiával feltöltve ébredünk.

Azok a hálószobák, amelyek kizárólag alvás célját szolgálják, sokszor értelmüket vesztik egy olyan korban, amikor a térkihasználás igen nagy jelentőséggel bír. Éppen ezért párosítják más funkciókkal, mint például dolgozószobával. A teret éjjel – nappal kihasználhatjuk, bár van, aki úgy tartja, hogy az elektromágneses kisugárzás miatt nem egészséges a hálószobában tárolni a számítógépet. Ahhoz sem fér kétség, hogy az elektromos iroda felszerelés vonzza a port és szennyezi a levegőt, vagy nem teremt kifejezetten egészséges légkört az alvás számára, de a szükségszerűség felülírja ezeket a szempontokat. Vannak, akik galériát építenek a hálóhely számára, ez nagy belmagasság esetén ideális megoldás, az átlagos belmagasságú városi házak esetében azonban nem célszerű. Egy átlagos hálószobában az ágyon kívül mást nem nagyon tudunk elhelyezni, ebben a térben. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van hely egy gardróbszekrény elhelyezésére, vagy esetleg egy külön gardróbszoba áll rendelkezésünkre. A pihentető alvást szolgálja az ágy megfelelő elhelyezése. Az ágyat úgy kell elhelyezni, hogy a lakója lássa azt, aki a szobába belép, s az ágy feje legyen rátolva valamelyik falra, ne lebegjen a térben.

A szoba középpontjában az ágy áll.

Ha valaki azt állítja, hogy az ágy a legfontosabb bútordarab, amelyet életünk során vásárolunk, nem biztos, hogy igaza van : a matrac a legfontosabb. Aki akár egyetlen éjszakát is töltött puha vagy göröngyös matracon, annak magától is lesz annyi esze, hogy a legjobbat vásárolja, amit megengedhet magának.

Mindez nem jelenti azt, hogy az ágyunknak jellegtelennek kell lennie. Készülhet fából, bútorlapból, fémből, műanyagból, boríthatjuk bőrrel, textillel a fejtámlát.

A modern „egészséges” hálószoba nemcsak a fizikai elvárásoknak kell, hogy megfeleljen, hanem a vizuális kívánalmaknak is. A XIX. század végén megszállottan higiéniapártiak lettek az emberek, és ennek következtében olyan bútorokat terveztek, amelyek mögött, alatt nem rekedhet meg a por, ma pedig a hálószobáról alkotott modern elképzelés valahol a skandináv és a mediterrán stílus között ingadozik – vagyis a csupasz felületeket, a libegő muszlinfüggönyöket és a ropogós fehér ágyneműt részesítik előnyben.

Alapjában véve az alvást a tisztasággal társítjuk, gondolatban épp ezért fektetünk olyan nagy hangsúlyt arra, hogy jó légkörben aludjunk. Ugyanakkor a hálószobának tagadhatatlanul van érzéki oldala is, amit egyesek igencsak hangsúlyozni igyekeznek.

Bizonyos színek különösen jól illenek a hálószobához, attól függően, hogy a reggeleket vagy az estéket töltjük benne szívesebben. A fehér mind a mai napig igen népszerű tiszta és romantikus eleganciájával, míg a sárga csodás lehetőséget ad arra, hogy a szoba napfényes hatást keltsen, még akkor is, ha odakinn borús az ég. Azok, akik hangsúlyozottan nem fogadják örömmel a napfelkeltét, és lényegében inkább este érzik magukat elemükben, a sötét színeket részesítik előnyben, melyek fokozzák a melegség és zártság légkörét.

Mindezeket a hatásokat megfelelő világítással is elérhetjük. Általános tendencia, hogy a szoba mennyezetére kerül egy lámpatest, és az ágy két oldalára 1-1 éjjeli lámpa.

Valójában a központi világításra nincs is szükség, helyette inkább a padlóra helyezzünk egy felfelé világító testet, ezzel is megalapozva a hangulatot. Az éjjeli lámpa szerepe megosztó, hisz nem mindegyik alkalmas olvasáshoz, leginkább csak a tájékozódás szerepét tölti be. A mennyezetről, vagy oldalfalról belógatott lámpa az éjjeliszekrény fölött megfelelő fényt tud nyújtani az olvasáshoz.

A hálószoba intimitását fokozza a textilek megjelenése, anyaga, és a mennyiség. Ez az a helyiség, amely kívánja a sok-sok anyagot, ezáltal válik „bujává”, hívogatóvá. A függöny és drapéria összhangja az ágytakaróval és a párnákkal elegánssá, megnyugtatóvá teszi a teret, így biztosítva a pihenést számunkra. Ez az a terület talán az egész házban, ahol a hosszúszőrű padlószőnyeg megengedett, sőt kifejezetten ajánlott, hisz puhasága, selymessége kellemes érzést nyújt akár reggel, amikor felébredve letesszük lábunkat a földre, és akkor is ha este meghittségre vágyunk.

Aki mindezt megosztotta Önnel:

Fazekasné Vágó Anna lakberendező
Telefon: 30/5755083

  • Oct 19, 2014
  • Hozzászólások: 0
Hozzászólások: 0
Nem találhatók hozzászólások
Hozzászólás

Az e-mail címed nem tesszük közzé. A kötelező mezőket csillag jelöli.*