Ülőgarnitúrák anyagai

Az ülőgarnitúrák anyagai


Az ülőgarnitúra a nappali legmeghatározóbb bútordarabja – és nem mellesleg az egyik legdrágább is. Így nem csoda, hogy mielőtt kiválasztanánk a legmegfelelőbbet, nagyon sok mindenről szeretnénk tájékozódni. Az egyik legfontosabb szempont az ülőgarnitúra bevonata. Milyen anyagból legyen? Melyik mennyire tartós? Mennyire tisztítható? Mennyire praktikus? Itt egy kis segítség!

Bőr


Elegáns, nemes anyag. Általában marha vagy bivaly bőréből készítik cserzési eljárással, mindig kap legalább egy festőréteget is. Az állat bőrén keletkezett sérülések a megmunkálás után is láthatóak maradnak, de ez általában nem zavaró, inkább „valódi” bőr hatását hangsúlyozza. A bőrből készült ülőgarnitúrák tartósak, jól tisztíthatóak, vízállóak, de szakszerű ápolást igényelnek. Az erős dörzsölés foltot hagyhat a bőr felületén és oldószerekre is érzékeny. Ha állandóan éri a nap, kifakulhat és kiszáradhat.
Használat során idővel minden bőr kissé megfakul ugyan, de ez általában nem zavaró, inkább patinás jelleget kölcsönöz neki. Fűtőtest vagy kandalló közelében könnyebben kiszáradhat, itt több ápolást igényel. A használat során a bőr kissé megnyúlhat. Allergiában szenvedők részére jobb megoldás, mert a bőr a szövettel ellentétben könnyen portalanítható. A legmagasabb árfekvésű anyag.

Bőr

Textilbőr


Nem azonos a műbőrrel, ez egy merőben más eljárással készült, nagyon jó minőségű, kellemes tapintású anyag, amely a bőr rengeteg jó tulajdonságával bír. Átveszi a szoba hőmérsékletét, nagyon könnyen tisztítható és vízálló. Jó a kopásállósága, strapabíró. Általában nagyobb a színválaszték, mint a bőr esetében.

Textilbőr

Zsenília


A zsenília a szövetet keresztirányban átszőtt bolyhos szálakról kapta a nevét, amelyek lehetnek vastagabbak vagy vékonyabbak. Ezek a szálak készülhetnek pamutból, de műszálból is, attól függően, hogy a kellemes tapintás vagy a kopásállóság a cél. A bőrrel ellentétben a zsenília bútorszövet melegebb hatást kelt, otthonosabb, komfortosabb érzést ad, tisztítása viszont kissé körülményesebb. Jó minőségű kárpittisztítókkal természetesen a foltok eltávolíthatóak, sőt, gépi tisztításra is alkalmas. A szövetek nagyon eltérő minőségben és szövési eljárásban készülhetnek, de a szín és minta lehetőségek korlátlanok. A bőrnél és textilbőrnél alacsonyabb árfekvésű anyag, hátránya, hogy a használat során kikophat. A legkorszerűbb a kosztaszító réteggel impregnált szövet, amely könnyebben tisztítható és kevésbé fakul ki.

Zsenília

Zsákszövet


Zsákszövet Rendkívül tartós, karakteres anyag, manapság nagyon trendi, az árfekvése is magasabb, mint az átlagos bútorszöveté. A tapintása durva, mégsem bántó. Ezt úgy érik el, hogy a durvább anyagot finom és jó minőségű szálakkal szövik át, ez alakítja ki a mintázatot is. Strapabíró, jó kopásállósággal rendelkező, rugalmas anyag. Jól tisztítható, akár géppel is. Egyetlen hátránya van: könnyen kihúzódhat egy-egy szál, azonban ezt egy kis kézügyességgel el lehet dolgozni.

Zsákszövet

Plüss


Finom tapintású, selymes anyag, különböző sűrűségekben készítik. Alapanyaga lehet műszál vagy gyapjú. A fény megtörik rajta, ezért különböző irányba simítva más-más árnyalatúnak tűnik. Jól tisztítható. Nem túl strapabíró, a kopás jelei meglátszódhatnak egy idő után.
Velúr


Különböző eljárással és különböző minőségben készült szövetek, amelyeknek a közös jellemzőjük, hogy a velúrfelületet csiszolással és bolyhozással hozzák létre. A tapintásra puha anyagok különlegesen sűrű változatban is előállíthatóak, ezért a tartós használatot is kitűnően bírják.

Velúr

Bőr és szövet kombináció


Akik nem tudnak - vagy nem akarnak – dönteni a bőr vagy szövet mellett, azok számára a két anyag kombinációjával létrehozott ülőgarnitúrák az ideális kompromisszumot jelenthetik. A bőr és zsákszövetet társítása, a kontraszt ellenére - vagy pont azért – manapság trendi választás. Általában az ülőfelületet alakítják ki szövetből, amely otthonos, puha érzetet kölcsönöz használat során. A fej és kartámlák, az oldalborítás pedig megkapja a bőr huzatot, így a hűvös eleganciáról sem kell lemondanunk. A legtöbb gyártó számtalan szövetet és színt ajánl, így biztos megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabb árnyalatokat.

Bőr és szövet kombináció

Aqua Clean


MI IS AZ AQUACLEAN?


Az Aquaclean technológia egy forradalmian új eljárás, mely lehetővé teszi, hogy a foltok csupán egy kis víz segítségével eltávolíthatók legyenek. Így a karbantartás nagyon egyszerűen és minimális idő alatt elvégezhető.
Aquaclean segítségével eltávolítható a legtöbb háztartásban előforduló szennyeződés (bor, tinta, szósz, zsír, sár, csokoládé, krém, stb.), életünk egyszerűbbé válik, és több időnk marad a fontosabb dolgokra.
HOGYAN MŰKÖDIK AZ AQUACLEAN?
Az Aquaclean Technológia egy fejlett bútorszövet védelmi eljárás. Az eljárás során minden egyes szövetszálat egy láthatatlan molekuláris bevonattal fednek le, így a szennyeződés nem tud beszívódni az anyag belsejébe.
CSAK HÁROM LÉPÉSBEN
________________________________________
1. Itassa fel, illetve távolítsa el a bútorszövetre került szennyeződés nagyját.
________________________________________
2. Öntsön a foltra tiszta vizet, illetve nedvesítsen be vízzel egy nedvszívó kendőt és törölje le vele a foltot. Várjon néhány másodpercig.
________________________________________
3. A nedves kendővel óvatosan törölgesse a foltot körkörös irányban. Ha a folt nem tűnik el teljesen, ismételje meg a folyamatot ahányszor csak szükséges.

Aqua Clean

Hullámrugó:

A hullámrugót általában szivacs vagy hideg-hab belsejébe építik bele. Ezáltal megnő az ülőfelület rugalmassága és tartóssága is. Olyan bútoroknál szokták alkalmazni ahol nem lehet más típusú rugókat használni illetve költséghatékonyság szempontjából. Pl. egy kihajtható kanapé esetében nem szoktak a gyártók Bonell rugót használni mert akkor az ülőfelület túl magas lenne és az kényelmetlen. A hullámrugós termékek jó ár-érték arányt képviselnek.

Hullámrugó