Ágyrács típusok

Az ágyrács funkciója:
Az ágyrács egyenletesen elosztja a terhelést. Az ágyrács biztosítja a matrac stabil alátámasztását, megfelelő szellőzését. Hozzájárul a matrac használójának komfort érzetéhez. A megfelelő minőségű agyrácsnál a lécek közötti távolság nem haladja meg a lécek szélességének másfélszeresét! Terhelhetőségük általában 120 kg.

Ágyrács típusok:


Léc roló: a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. 7-10 cm széles fenyő lécekből áll, melyeket vászonszalaggal hézagosan egymáshoz rögzítenek. Ha nem rögzítjük (szegezzük, csavarozzuk) az ágykeret falc lécéhez, vicces dolgokra képes! Elcsúszkál, esetleg összetorlódik!

Léc roló

Fix ágyrács: szerelt kivitelű, általában rétegelt lemezből készült ágyrács. A keresztléceket 2 hosszanti léchez ragasztják, szegezik, így egyben, helyükön tartva azokat. Ez a két hosszú léc fekszik fel az ágy falc lécére, ezért nincs szükség utólagos barkácsolásra. Vastagabb, rugalmas matracokhoz ajánlott, ágyrács típus, de az ifjúsági és ortopédiai matracok alátámasztására is a legmegfelelőbb választás. A hason-háton alvók ideális rácsozata, ágyrács típusa.

Fix ágyrács

Alap-rugalmas ágyrács: kerettel rendelkező, hajlított lécekből álló rácsozat, ágyrács, melyeket kétoldalt jobb esetben gumi, rosszabb esetben műanyag papucsok tartanak. Az alap rugalmas ágyrács kismértékben hozzájárul a matrac rugalmasságához. Elsősorban oldalt alvóknak ajánlott ágyrács típus, rugalmas matrac használata esetén.

Alap rugalmas ágyrács